Гледайте видеото!

 

Ако нямаш спестявания вкъщи, разходите ти за деня не трябва да надхвърлят 60 евро. Толкова, колкото пускат банкоматите. Тази финансова формула спазват гърците от седмица. А след референдума страхът от удължаване на банковата ваканция става по-голям.

 

Въпреки че гърците вече са затегнали коланите, 60 евро на ден се оказват достатъчни за повечето семейства, но покупките са много по-малко. С тези пари Димитрис успява да покрива основните си разходи за деня. За по-големи покупки обаче пари няма. „Излизам с приятели, пием кафе, пазарувам в магазина, зареждам гориво за мотора и за колата. За почивка пари няма. С 60 евро няма как да отидем на почивка”, обясни той. 

 

Въпреки че в момента усеща ударите на кризата по джоба си, Димитрис има работа, а безработицата сред младите хора вече минава 55%.  

 

„Не мисля, че е толкова трудно. Ако някой наистина иска да намери работа, мисля, че може да намери”, смята Димитрис. 

 

Димитриос от 25 години върти кафене в центъра на Атина, само на няколко метра от Акропола. Откакто се е захванал с тази работа, по-слаба година не помни. Според него много от мерките, които сега Европа готви за Гърция, ще убият бизнеса му.

 

„Сега имаме ДДС от 13%, което е поносимо, но клиентите питат защо ДДС-то в Испания е 5%, а в Истанбул - 7%. ЕС иска да увеличи ДДС-то. Единственото, което имаме, е туризмът. А сега те се опитват да унищожат нашият туризъм”, заяви той.

 

60 евро на ден са достатъчни и за Стела. Ако обаче и тези пари спрат, Стела няма други доходи, с които да посрещне нуждите си. Притеснена е и от друго ограничение, което държавата готви - да не може да тегли пари в брой от сейфа в банката. Оттам ще могат да се взимат само други ценности.