Комисията представи препоръките си за българското здравеопазване

 

Още по темата

Европейската комисия и Световната банка отправят сериозни критики към здравната система у нас. 

 

За трета поредна година държавата ни е в списъка на страните от европейската общност, които има какво да наваксват по отношение на здравеопазването.

 

Забележките са свързани с недофинансиране на системата, с факта, че не всички имат равен достъп до лекарска помощ, не всички плащат здравните си осигуровки и твърде многото болници. Това според експерти на Европейската комисия е типично и за други държави от бившия съветски блок.

 

От Световната банка обаче отбелязват, че в същото време в сравнение с други държави, нашата отделя за здравеопазване по-голям процент от брутния си вътрешен продукт. С други думи - парите ни се харчат неефективно. 

 

Оттук следва и другата негативна констатация - с течение на годините все повече трябва да вадим пари от джоба си, за да се лекуваме. Така през 2012-а почти половината, което плащаме за здравеопазване, е допълнително от личните ни пари. И на фона на всичко това - единственото, което ни е в повече, но за лошо - са болниците. По данни на Световната банка в някои болници у нас една трета от случаите могат да се лекуват в доболнична помощ. Това би ни излязло и много по-евтино.

 

„Ако погледнем към броя на лечебните заведения спрямо броя пациенти, ще видим, че има 192 болници, които изписват по-малко от 13 пациенти на ден. Това ни показва, че много от болниците в България работят на много ниски обороти”, каза Антъни Томпсън - постоянен представител на Световната банка за България.

 

„Когато говорим за пренасищане с болници, трябва да знаем, че това не е уникално само за България. Това е познат проблем в системата на здравеопазването при всички посткомунистически държави”, обясни Филип Домански - представител на Европейската комисия.