Оборотите на заведенията падат

 

В една от таверните в Атина работата значително е намаляла, а бизнесът е в застой. Марина Кураниотис е собственичка. Поела е бизнеса от баща си. Винаги е смятала, че синът й ще поеме заведението след нея, но вече нищо не се знае. Заведението е чисто, гледката е чудесна, а храната прясна. Клиенти обаче няма.  „Затварянето на банките е катастрофа за нас” , коментира тя. 

Още по темата

 

Ограничението от 60 евро на ден превърна ходенето на ресторант в нещо, което гърците не могат да си позволят. „Посещенията спаднаха с 40 или 50 процента, но моралът ни спадна със 100%, защото не знаем какво ще стане утре”, каза още Марина.

 

Дори хората които идват в таверната, поръчват по-малко. Сметката не излиза. Марина взима стока от доставчиците на вересия. Но знае, че бизнеса не може да продължи дълго така. Надява се на бърза сделка между Гърция и кредиторите. „Ако излезем от еврото, това ще е краят на моя бизнес”, убедена е Марина.

 

За някой, дори да дойде, сделката вече ще е закъсняла. Дизайнерът Лена Гайдаци вече затваря своето студио, което е развивала през последните 14 години. „Може би ще отида в друга държава, която е по-цивилизована и по-справедлива към хората, които работят здраво”, сподели тя. Лена е на страната на кредиторите на Гърция. Тя смята, че нова сделка не гарантира просперитет, но гарантира стабилност. Другият вариант е убийствен за малкия бизнес.  И за хората, които могат да загубят спестяванията си и всичко, за което са работили през годините.