Гърция излезе с предложение за реформи срещу пари

 

Гърция капитулира пред кредиторите. Премиерът на страната Алексис Ципрас се отказа от едни от най-важните си обещания пред гръцкия народ. 

Още по темата

 

 Два часа преди крайния срок, Гърция излезе с предложение за реформи срещу пари. Парадоксалното е, че повечето неща, срещу които гърците гласуваха на референдума в неделя са включени в проекта за споразумение. Атина се съгласява с практически всички искания на кредиторите, но в замяна иска допълнителна помощ от 53 милиарда евро и преструктуриране на дълга, каквото Германия и Финландия вече казаха, че не приемат.

 

Малко преди  полунощ Гърция представи своя план. Оказа се, че копието до председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е подписано. Това предизвика паника в офисите на ЕК, но само половин час по-късно подписите под документа бяха налице. Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка вече анализират гръцките предложения с намерението да представят своята оценка пред Еврогрупата.

 

Гърция е готова да направи исканите реформи на стойност 12 милиарда евро. Предвижда се увеличение на данъците за корабните компании и отпадане на данъчните облекчения за островите. ДДС се увеличава на 23%, включително за ресторантите и другите заведения за хранене.

 

В опит да избегне тотален колапс, Ципрас стигна доста далеч, като забрави една от червените линии, които се кълнеше, че никога няма да премине - а именно пенсиите. Допълнителните добавки към тях отпадат, а премиерът дори сам се ангажира да намали с над 6% общите разходи за пенсии. Освен на гръцкия парламент, споразумението трябва да бъде одобрено и от германския, а Берлин един от най-скептичните по отношение на гръцките ходове.

 

 „Канцлерът вече обясни и то не за първи път, че опрощаване на дълга ще е голяма промяна във валутния съюз и Германия няма да се съгласи с това”, заяви говорителят на германското правителство Стефан Сиберт.  Не по-малко скептични и безкомпромисни са страните от източно-европейския блок. Общо 10 страни за излизане на Гърция от еврото, а 8 държави предпочитат то да бъде избегнато.

 

Споразумение с еврогрупата ще улесни европейските лидери, които ще се съберат в неделя. В противен случай се очакват разгорещени дебати и вероятното излизане на страната от Еврозоната.

 

Репортер: Антоанета Николова