Страната трябва да получи между 82 и 86 милиарда евро за три години

 

Срещата на върха на Eврозoната постигна споразумение за Гърция.  След безпрецедентни 17-часови преговори Гърция остава член на Еврозоната и избягва фалита.  Европейските лидери се съгласиха да отпуснат над 86 милиарда евро в рамките на три години. Поне 25 милиарда от тях ще отидат за спасяване на банките, 30 милиарда ще са за намаляване на главницата по дълга и още около 30 милиарда ще са инвестициите за стимулиране на икономиката на страната.

 


Независимо, че доверието към управата в Атина почти липсваше преди началото на разговорите, Европа  дава шанс и ще започне преговори с Гърция за нова финансова инжекция, но при доста тежки условия. А южната ни съседка трябва да се ангажира със сериозни реформи и да гарантира с активи плащанията си.

 

Highslide JS
 

 

„От началото на така наречения гръцки случай Европейската комисия непрестанно подчертаваше, че няма да приемем някаква форма на излизане на Гърция от еврозоната. Няма да има „Грекзит”. Доволни сме от постигнатия резултат”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

 

„Вниманието през следващите дни е насочено към гръцкия парламент и след като приемат необходимите текстове, наред са националните парламенти. Надявам се, че в края на седмицата ще можем да вземем формално решение да дадем мандат на институциите да сключат сделката”, уточни Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата. 

 

Канцлерът Ангела Меркел коментира, че единодушното решение на 19-те страни от еврозоната ще й даде възможност да препоръча на германския Бундестаг да одобри начало на преговорите за конкретна спасителна програма за Гърция. 


„Ще го направя с пълно убеждение”, заяви Меркел, като допълни, че предимствата на едно споразумение са повече от недостатъците. 

 

 

"Ситуацията в Гърция е много напрегната. В интерес на страната е да осъществи стъпките, за да се реализира сделката. Мисля, че доверието може да бъде възстановено", заяви Меркел. 
 
 
„Водихме тежка битка. Взехме трудни решения. Поемаме отговорността за решението да избегнем най-екстремните планове на консервативните кръгове в Европа. Успяхме да преструктурираме дълга и да осигурим средносрочно финансиране. Гърция ще продължи борбата, за да може да се върне към растеж", категоричен беше гръцкият премиер Алексис Ципрас.


До сряда гръцкият парламент трябва да одобри споразумението, след което то ще мине на обсъждане в още няколко европейски парламента, включително и в германския. В сряда Еврогрупата ще даде мандат на европейските институции за стартиране на преговори. Разбира се, ако гръцкият парламент ратифицира договореното днес 


Един от най-важните въпроси сега е възможно ли е в такъв кратък срок гръцкият парламент да гласува толкова  важни промени и може ли да се стигне до политически трусове в самата Гърция?

 

Репортери: Антоанета Николова и Любомир Бояджиев

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС