Болнаво е да доказваме, че обичаме Русия, като не променяме съдебната система, каза министърът

 

„Ако любовта към Русия се изразява в това съдебната система да остава същата клоака, мерси, казвам аз, за туй, любе”. Това заяви здравният министър Петър Москов за "Здравей, България". Изказването дойде по повод протестите около съдебната реформа

 

"Това нещо придобива масивен геополитически оттенък. Обичаме ли Русия и показваме ли, че обичаме Русия, като не правим съдебна реформа - това е доста болнаво, не мислите ли?", допълни министърът. 

 

По думите му Реформаторският блок ще направи нужното усилие ДПС да подкрепи проекта на управляващите за съдебни реформи. Той изрази готовност да промени тона и да се върне на масата на преговорите с опозицията, като същевременно подчерта, че няма да променя позициите си

 

"Трябва да се намери консенсус, защото целта е важна. Разговор с ДПС за промените в Конституцията е напълно възможен", изтъкна д-р Москов. Той допълни, че по предложение на председателя на ДСБ Радан Кънев днес представители на Реформаторския блок ще се срещнат с Лютви Местан.

 

Същевременно министърът изрази мнение, че "не е добър ход" Мая Манолова да стане омбудсман. 

 

По повод зрителски въпрос за разпределянето на разходите за издръжка на НЗОК и отделянето на средства за "луксозни кабинети и автомобили", Москов уточни, че издръжката на цялостната структура на Касата струва малко под 50 милиона. Същевременно той изтъкна, че миналата седмица Надзорният съвет на Касата е извадил 8 милиона от административния бюджет и ги е вложил в пряка дейност. 

 

Относно твърде големия брой болници в страната, министърът коментира, че досега това не е било контролирано: "Това е неефективно. Има много болници и неясни начини на финансиране. Затова не стигат парите. Когато 130 български болници изписват по по-малко от 5 души на ден, това значи, че в тази болница няма нужния ресурс, както и че натовареността и съответно квалификацията на хората не е добра". 

 

Той уточни, че НЗОК, на базата на възможността, която ще ѝ бъде предоставена за селективен избор, за в бъдеще ще сключва договори с определени болници по критерии за достъпност, качество и комплексност на лечението. А болниците, които не отговарят на критериите, просто няма да имат договор с Касата и ще работят на частен принцип. 

 

Младите лекари няма да си плащат, за да специализират, а ще бъдат назначавани на работа. Според здравния министър това може да се случи още от есента. Той призна, че липсата на лекари в опеделени специалности се превръща във все по-сериозен проблем у нас.