Втори ден продължава карантината, наложена във варненското село Млада Гвардия

Втори ден продължава карантината, наложена във варненското село Млада гвардия заради огнище на антракс.

 

Полицията във Варна издирва още трима души от варненския квартал „Аспарухово” във връзка със заразеното месо, съобщи областният управител Стоян Пасев.

 

От утре започва ваксинация на всички животни. 

 

В село Млада гвардия днес е спокойно и нито едно животно не е пуснато на паша. В дворовете обаче продължават да се правят проверки. 

Още по темата

 

„Няма констатирани нито нови заболели животни, нито собственици подават подобна информация”, заяви д-р Даниел Денев от БАБХ-Варна. 

 

Близо 600 селскостопански животни ще бъдат ваксинирани срещу антракс. Карантината обаче ще остане, докато ветеринарите не се уверят, че животните са придобили имунитет срещу заразата.

 

Ваксинацията започва утре и ще отнеме поне три дни, а самите ваксини са безплатни. В транжорната, където се твърди, че е смляно месото и направено на наденици също е направена проверка.

 

Няма документи и доказателства, че такова животно е влязло в този цех, както и че е преработено и излязло. Ние сме длъжни въпреки всичко да вземем проби за потвърждение или отхвърляне”, заяви д-р Денев.

 

Ветеринарите в селото отказаха да застанат пред камерата на Нова телевизия, но здравните власти са категорични, че няма писмено обяснение защо е умряла кравата. Тоест Законът за ветеринарната медицина е бил нарушен. Затова дейността на лекарите ще се разследва от браншовата организация на ветеринарите. А от Българския ветеринарен съюз предупредиха, че ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където вече е имало такива огнища и тя е задължителна.