Природният парк се явява един от основните пътища за миграция на птиците

Специални предпазители по електропреносната мрежа ще пазят редките птици в „Странджа” от късо съединение, съобщават от Агенцията по горите. За около година над 83 специални предпазителя са поставени по стълбове.

 

Целта е бъде опазена популацията на дневни грабливи и щъркеловидни птици в парка. 

 

Съоръженията са монтирани в района на Малко Търново. Предстои да бъдат поставени още 67 такива в землището на Ахтопол и така предпазителите ще станат общо 150. 

 

Парк „Странджа” е един от основните пътища за миграция на птиците от Европа към Африка. 

 

Специалисти са изчислили по кои точно електрически стълбове почиват птиците.

 

Голям дял от мигриращите видове са представители на дневните грабливи птици, както и на щъркелоподобните. Тези видове птици са защитени и подлежат на опазване.

 

От 2010 г. досега, около 80 бели щъркели, един неопределен орел - вероятно малък креслив орел, 5 сиви чапли и 10 дребни дъждосвирцоподобни птици са загинали от директен сблъсък с проводниците на мрежата. 

 

След поставянето на всички 150 броя изолационни съоръжения върху най-рисковите за птиците стълбове от електропреносната мрежа на парковата територия, броят на жертвите сред представителите на орнитофауната в защитената територия ще бъде ограничен до мининум.

 

В България има 37 соколоподобни птици, 9 вида нощни грабливи птици, 2 вида щъркели и два вида пеликани. Тези видове са с висок риск от инциденти по отношение на електропреносната мрежа.