Това е първата обявена процедура по Оперативна програма "Околна среда"

 

Министерството на околната среда и водите обяви поръчка за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци. Това е първата обявена процедура по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" г. Това стана ясно на брифинг на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

Поканата за участие в поръчката е към всички общини и е на обща стойност от 97 млн. лв. . Критериите за участие са свързани с това дали общините имат съществуващи компостиращи инсталации. Тези от тях, които нямат и са членове на регионална система за контролиране на отпадъците, ще могат да кандидатстват по поръчката. Срокът за кандидатстване е едногодишен, тоест до 1 август 2016 г., всички документи ще бъдат представени от кандидатите в електронен вид.

 

Василева представи статистика, която показва, че по-малките общини генерират повече зелени отпадъци, а по-големите генерират повече хранителни отпадъци. Въпреки това бъдещите компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци ще преработват и двата типа отпадъци. След преработката отпадъците може да се използват в селското стопанство за наторяване, за рекултивация на нарушени терени, мини, или за целите на поддържане на зелените системи на общините.

 

Екоминистърът припомни, че до 2020 г. България е задължена да намали обема на депонирани, биоразградими отпадъци с 35%. Тя посочи, че към края на 2013 г. у нас са генерирани 3 млн. и 135 хиляди тона битова отпадъци. От тях 1 млн. 567 хиляди са тоновете биоразградими отпадъци, предаде БГНЕС.

 

Ивелина Василева припомни още, че ОПОС 2014-2020 г. е с общ бюджет близо 3, 5 млрд. лв. и е насочен към основните приоритетни дейности, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата. 

 

Видео: БГНЕС