Държавата обяви спешни мерки в борбата със заразите

 

Нови случаи на болни от бруцелоза. Още петима души в Кюстендилско са дали положителен резултат. Така само за месец, броят на заразените стана 26. 

Още по темата

 

„Ако храната минава през огъня вероятността от зараза намалява многократно, но въпреки това не бих съветвал никой да купува храна извън магазините”, коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните  д-р Дамян Илиев.

 

„Лошото при болестта е това, че много често започва като остра вирусна инфекция, но във времето се отключват много нови оплаквания”, обясни д-р Райна Сапаревска от Регионалната здравна инспекция в  Кюстендил.

 

За всяка от последните пет години, у нас има едва по един или два случая на болни от бруцелоза. Сега обаче нещата са по-сериозни. „Ситуацията се усложнява на базата на това, че не се спазват нормативните правила в България”, обясни Сапаревска.

 

Правила има, но често и животновъди, и ветеринарни специалисти ги заобикалят. По закон, глобата за фермер, пренебрегнал здравната грижа за животните, може да достигне 20 000 лева, а за ветеринар със същото провинение – от 700 до 3000 лв.

 

Държавата обяви спешни мерки в борбата със заразите. Ще се възстанови премахнатият преди години фонд „Епизотии”. С парите от него ще се покриват спешни разходи по унищожаването на болните животни и компенсирането на стопаните, но не и на тези, чиято безотговорност е довела до проблеми.

 

Освен това фермер, който не е спазил законодателството, няма да получи субсидии. Държавата се надява пред опасността от санкции, фермерите и ветеринарите да затегнат контрола.