Според нея страната няма да загуби своя инвестиционен рейтинг

Президентът на Бразилия Дилма Реусеф заяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки призивите за импийчмънт от страна на нейни опозиционери в Конгреса на страната и тежкото състояние на икономиката, заради което и одобрението ѝ достигна рекордно ниски нива.

 

В интервю за телевизионния канал SBT, цитирано от агенция "Ройтерс" и БГНЕС, Русеф заяви, че настоящата политическа криза в страната не трябва да пречи на опитите за съживяване на отслабващата бразилска икономика, която според нея ще се подобри още до края на тази година.

 

"Никога не бих обмисляла възможността за оставка", каза Русеф като допълни, че "културата на подстрекателство към преврат съществува, но в момента няма условията това да се случи".

 

Според някои нейни опоненти държавният глава, за която това е втори мандат на поста, трябва да подаде оставка заради обвинения в незаконно финансиране на предизборната ѝ кампания и опитите ѝ да излекува националния бюджет миналата година.

 

В интервюто Русеф допълва още, че според нея страната няма да загуби своя инвестиционен рейтинг. През юни брутният дълг на страната скочи до 63% от Брутния вътрешен дълг (БВП) от 59% само шест месеца преди това.