Започна събарянето на незаконните постройки

 

Във Варна започна събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда". Така над 500 души на практика остава без домове, които и в момента се събарят от багерите. 


Първите постройки тук започват да никнат след Втората световна война. 70 години по-късно "Максуда" трябва да изчезне от картата на Варна. Причината - земята е частна и от 2004 година собствеността е възстановена на наследниците. Реално обаче те не могат да влязат във владение на имота си.


„Заповедите за незаконно строителство, които са влезли в сила, са 61, но десетина къщи те сами са си ги съборили и са заминали", заяви Христо Христов, кмет на район Младост.

 

Семейството на Георги живее тук от 20 години. Днес изнесоха покъщнината си и наблюдаваха как им събарят дома. Двете фамилии още не знаят къде ще се настанят.


За да се успокои напрежението в "Максуда" има медиатори, които помагат на хората да се изнесат.
 

„Съдействаме децата да бъдат по-малко стресирани, в чантата имам водичка, апарат за мерене на кръвно ако нещо спешно се случи тъй като виждате, че напрежението е голямо“, заяви медиаторът Николай Николов. 

 

Общината се е погрижила многодетните майки и децата да бъдат временно настанени в социални домове. Жителите на махалата обаче заявиха, че не са съгласни наследниците им да бъдат отведени. 


В тези 60 постройки, които днес трябва да бъдат съборени, живеят над 500 души.

 

„Хората не са се категоризирали т.е не са поискали общинско жилище. Как да им дам нещо, което не са го поискали“, коментира кметът на район "Младост". 


От общинската администрация съобщават, че в момента се подготвят още близо 100 заповеди за събаряне на незаконни постройки.

 

Репортер: Нивелина Няголова