Все още няма точен отговор на въпроса какво е довело до дерайлирането

 

Ексклузивни кадри от влаковата катастрофа край гара Калояновец бяха пуснати в интернет. 
Все още няма точен отговор на въпроса какво е довело до дерайлирането на влака София-Варна. Според прокуратурата това е превишена скорост, според машиниста - грешка в светлинните сигнали по линията.  

 

Влакова композиция на бързия влак София-Варна дерайлира на входните стрелки на гара Калояновец в област Стара Загора около 15.17 часа на 12 юли миналата година. Машинистът загина, а 13 души пострадаха. Във влака пътуваха около 160 пътници.

 

Кадрите от катастрофата изтичат в интернет само две седмици, след като прокуратурата повдигна обвинения на помощник–машиниста.

 

Според обвинението влакът се е движил с повече от 100 км в час и именно това е причина за катастрофата. Обвиненият помощник–машинист обаче има друга версия. Христо Тиляшев разказва, че докато карал влака със 100 км в час, видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост. Изведнъж след километър обаче втори сигнал изненадващо свети за отклоняване вдясно, което налага намаляване на скоростта. Машинистите задействат спирачката, но влакът дерайлира.

 

Още миналата година разследване на Марин Николов показа, че основното доказателство по делото – лентата от скоростомера на влака, най-вероятно е манипулирана

 

Нито БДЖ, нито Специалното звено за разследване на подобни произшествия, нито прокуратурата пожелаха да коментират изтеклия запис. Нито една от институциите не пожела и да обясни как доказателство по делото се е озовало в интернет. Факт е обаче, че записът изтича само две седмици след като разследването приключи и се чака стартът на делото срещу машиниста Христо Тиляшев

 

Скандалните разкрития по делото за влаковата катастрофа край Калояновец си припомнете ТУК.