Повече от 10 души са ранени, няма опасност за живота им

Влакова композиция на бързия влак София-Варна дерайлира на входните стрелки на гара Калояновец в област Стара Загора около 15.17 часа. Машинистът загина, а повече от 10 души пострадаха. Във влака са пътували около 160 пътника.

 

Дерайлира локомотивът и 4 пътнически вагона. От НКЖИ уточниха, че по време на инцидента локомотивът се обръща и се удря в третия вагон

 

От полицията все още не са категорични дали причината за инцидента е това, че на машиниста му е прилошало или пък той временно е загубил управлението заради заспиване. Не се изключва и версията той да е починал преди самия инцидент. Друга възможна версия е проблем в стрелката на гара Калояновец.

 

Не може да се посочи конкретната причина за инцидента, защото следствените органи все още работят по случая. От гарата Калояновец допуснаха вероятността влакът да се е движил с по-висока от допустимото скорост, тоест повече от 40 км/ч. Отсечката, по която се е движел влакът, е била чисто нова.

 

"Разследването се води от Националната следствена служба по разпореждане на главния прокурор. В момента тече огледа, така че за монетна не могат да бъдат дадени повече подробности. Районът е отцепен, уведомил съм министърът на вътрешните работи. Създадена е организация за обходен маршрут, така че инцидентът няма да попречи за нормалното функциониране на транспортната инфраструктура”, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

Една от пътничките разказа, че ромите от близката махала са се отзовали много бързо и са спасявали пътниците.

 

"Благодарение на тях излязохме бързо от влака”, разказа тя.

 

"Чухме трясък, видяхме, че има дим. Разбрахме, че е станало нещо. Нямаше никой тук и започнахме да помагаме на затиснатите хора. Помощник-машинистът беше много уплашен, целият беше в кръв”, разказа мъж от ромската махала.

 

Няма опасност за живота за нито един от пострадалите пътници. От болницата "Стоян Киркович” в Стара Загора са докарани повечето от пътниците – седем души. Шест от тях са били приети. Най-тежко е пострадал помощник-машинистът. Няма опасност за живота му, но има счупени ребра, скъсани тъкани. По-тежко пострадала е и жена, която има предимно наранявания на главата. Няма пострадали деца, въпреки че в последния вагон се е прибирал ученически лагер. Този вагон не е бил сред засегнатите.

 

8 екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението" от Стара Загора, Сливен, Пловдив, Ямбол отидоха на мястото на инцидента. Свикан бе централният оперативен щаб за управление на силите и средствата при извънредни ситуации.

 

Репортери: Мария Димитрова, Димитър Иванов