Хиляди мигранти са спасени само за последното денонощие

 

Продължава притокът на мигранти в Унгария в опита им да стигнат до Западна Европа. Напрежението там расте, а унгарските власти обмислят изпращане на армията. Междувременно, в Средиземно море се разигра поредна трагедия с мигранти.

 
Спасители от шведския кораб "Посейдон" откриха 51 тела в трюма на плавателен съд. На борда на дървената лодка били натъпкани  над 430 души. Общо около 3000 мигранти са спасени през вчерашния ден край бреговете на Либия. Десетки хиляди хора, предимно от Африка и Близкия Изток, предприемат рисковано пътуване по море с надеждата да достигнат Европа.
 

Хиляди бежанци продължават да прииждат на унгарска територия от Сърбия. Те могат да бъдат забелязани край влаковите релси в пограничните райони, в очакване на транспорт към приемните центрове. Там те се регистрират и продължават с надежда към Западна Европа. Унгария обяви междувременно, че смята да изпрати войници за защита на южната си граница, за да се справи с потока от мигранти. Унгария изгражда 3,5-метрова ограда по 175-километровата си граница със Сърбия, за да попречи на влизането им. Повечето от тях обаче не смятат, че оградите ще ги спрат.

 

Унгария обяви междувременно, че смята да изпрати войници за защита на южната си граница, за да се справи с потока от мигранти. Още по-радикална е позицията на Лидерът на унгарската крайнодясната партия Йобик.

 

"Смятаме, че е много важно да се изпрати армията, защото разрешението на проблема не е в регистрацията, а във връщането на мигрантите. Унгария трябва да каже на Сърбия и всички страни, че затваряме границите си", заяви лидерът на унгарската крайнодясна партия "Йобик" Габор Вона.

 

Унгария е сред страните, засегнати най-силно от бежанската криза, тъй като е транзитен пункт по пътя към Западна Европа.