Районът на планината Мауна Лоа, където ще пратят екипаж от шест души, прилича на пейзаж от Червената планета

На Хавайските острови стартира експериментална мисия на НАСА по оцеляване на група хора в ограничено пространство в течение на година. Тя се провежда в рамките на подготовката за пилотирана мисия до Марс, пише в. „Гардиан“.

 

Екипажът се състои от шест души - френски астробиолог, германски физик и четирима американци – пилот, архитект, лекар и почвовед. В купол с диаметър 11 м и височина 6 м всеки участник в експеримента ще има собствено малко помещение. Жените и мъжете ще могат да излизат от купола само в скафандри. Те ще консумират храни на прах и консервирана риба. Достъпът им до интернет ще бъде ограничен, пише БТА.

 

Районът на планината Мауна Лоа, където е разположен модулът - без животни и растителност – прилича на пейзаж от Червената планета. Целта на мисията е събиране на информация за възможността шест души да преживеят в затворено пространство толкова дълго време без достъп до свеж въздух и храна.

 

Специалистите от НАСА и Хавайския университет очакват експериментът да помогне за подготовката на първия полет на човек до Марс, който космическата агенция на САЩ се надява да осъществи към 2030 години. От 2013-а това е четвъртият екип доброволци, обрекли се на заточение в автономния комплекс на Хавайските острови. Първите две групи живяха там по четири месеца, третата се задържа с още два по-дълго.

 

НАСА вече е похарчила за програмата 1,2 милиона долара и смята да изразходва през следващата финансова година още един милион. Най-продължителният от всички подобни експерименти по имитация на полет до Червената планета е „Марс-500“, извършен в Русия през 2010-2011 г. Шест доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай бяха в пълна изолация 520 денонощия – колкото би продължил предполагаем полет до Марс и обратно.