Само в неделя в Пирея са слезли няколко хиляди души

 

Хиляди нови бежанци поеха по пътя към Западна Европа. Големи кораби свалиха още мигранти на гръцкото пристанище Пирея. Никой няма точна престава за броя на бежанците. Предполага се, че повечето от тях отново са тръгнали към Германия.

 

Междувременно стотици австрийци се отправиха към Унгария, за да помогнат за транспортирането. Гражданите използват личните си автомобили. По-големи коли прекарват и вода, сокове, памперси и бебешки дрешки.  

 

Големият брой мигранти в Германия предизвикаха противоречия в правителството. Канцлерът Ангела Меркел твърди, че страната ще приеме толкова хора, колкото дойдат. Коалиционните партньори в кабинета казват, че канцлерът обявява едно пред медиите и друго в частни разговори.

 

„Канцлерът каза на унгарския премиер Виктор Орбан да спазва Дъблинското споразумение, а в края на седмицата, самата Германия спря да го спазва. Кое от двете да направим? Германското правителство трябва да изработи план. Въпреки помощта от общините и гражданите, не можем да продължаваме така”, коментира премиерът на Бавария Хорст Зеехофер.