Разказва „Дойче Веле”

Цените на имотите в САЩ продължават да се увеличават средно с 9% годишно. Очаква се тенденцията да се задържи през следващите 10 години. Отчита се и ръст в цените на наемите. С това расте и гневът към инвеститорите.

Айлин Олсън се страхува да не загуби дома си. Тя живее в парк за мобилни жилища край Сиатъл. Преди 2 години инвеститор купил земята. След това наемът за нейния парцел се вдигнал с 30%. И сега е около 800 долара на месец.

„Мисля, че това е злоупотреба с възрастните хора. Така го чувствам. Защото ние сме възрастни хора и сме купили тези места, за да бъдат наши домове завинаги”, казва тя.

На две скорости: Пазарът на жилища у нас се раздели по темп на растежа

Проблемът пред нея и нейните съседи е, че те притежават мобилните си домове, но наемат земята. Приблизително 6% от населението на САЩ живее в паркове за мобилни къщи, които сега се разграбват от инвеститори.

„Ако получа още едно увеличение на наема, ще остана с по-малко от 300 долара на месец”, казва тя.

Айлин получава пенсия от 1100 долара на месец. За хората с ниски доходи, парковете за мобилни къщи, наричани още „трейлър паркове”, често са единствената опция, ако искат да си купят собствен дом на достъпна цена. Но домът на Айлин не е мобилен. Преместването му няма да е лесно и ще излезе скъпо. Така Айлин се чувства в капан.

„Бяхме добре, докато компанията не купи това място. Беше тайна продажба. Като наематели дори не знаехме, че се продава”, разказва Айлин.

Кайл Телър Лукас е нейна съседка от почти 30 години. Тя вижда какво се случва с нейната общност и се опитва да помогне, като организира дарения на храна например.

Кайл е решена да работи за промяна. Не само за себе си и съседите, но и за по-мащабна промяна. Ето защо тя и Айлин са част от съседска общност, която провежда редовни срещи и обсъжда какво могат да направят, за да се борят с растящите наеми. А Кайл е поканила и местния заместник-кмет Леата Далхоф.

Когато инвестиционната компания купува замята преди 2 години, покупката изненадва жителите. По-късно е приет законът, който изисква жителите да бъдат уведомявани, че паркът им е обявен за продажба.

Кайл иска щатският законодателен орган да въведе таван на наема. Леата Далхоф ги подкрепя.

„Необходими са законодателни действия, за да се наложи нещо. И тогава можем да актуализираме нашите кодекси. Но всеки сочи с пръст някой друг. Чакаме законодателната власт, а тя чака местните власти. Междувременно наемите се покачват и възрастните хора са на една крачка от това да останат без дом”, казва Леата Далхоф.

Наблизо има и друг парк за мобилни жилища. Роуз Бест, която също е пенсионерка, живее там. Тя се е включила в проект за над 10 милиона долара.

Роуз, съпругът ѝ Шон и техните съседи били изправени пред същия проблем. Но в техния случай новият закон бил влязъл в сила. Те получили предварително известие, че собственикът планира да продаде земята. Сега тя и другите жители искат сами да купят земята и залогът е много пари.

Кооперативът на общността се създава с помощта на Виктория Обаниян. Тя ги напътства за финансирането и бюрокрацията. Жилищната организация с нестопанска цял, за която тя работи, иска да помогне за запазването на една от последните възможности за достъпни жилища. След като земята бъде купена, наемът ще се плаща на кооператива. Почти всички в общността подкрепят покупката.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase