„Казвах си "Господи, моля те да е живо", допълни той

 

Още по темата

Смъртта на 3-годишното сирийско момченце Айлан, чието безжизнено тяло беше открито на брега на Егейско море, превърна бежанската криза в глобална тема номер едно. За първи път днес турският жандармерист, който изнесе тялото на детето от водата, проговори и разказа, че се е молел на Аллах момченцето да е живо.  

 

Майор Мехмет Чиплак призна, че се е сринал психически, когато е осъзнал, че малкото момченце е мъртво: „Казвах си "Господи, моля те да е живо", когато приближавах детето. Уплаших се, потърсих признаци за живот. Не намерих никакви. Заболя ме сърцето”.

 

Въпреки 18-годишния си опит като следовател на местопрестъпления Чиплак казва, че се е почувствал безсилен пред смъртта: „Преди всичко, аз съм човек. Аз съм баща на 6-годишно момченце. Мислех си за своя син в момента, в който погледнах безжизненото тяло на Айлан и се поставих на мястото на баща му”.

 

Докато вади тялото на детето, жандармеристът вижда, че някой  снима, но нито е знаел, че снимат него, нито си е представял, че снимките ще обиколят света, за да предизвикат огромна вълна от възмущение и състрадание.

 

„Питаха ме - как успя да пренесеш този тежък товар в ръцете си? Няма отговор на този въпрос”, допълва той.

 

Със сълзи в очите Чиплак казва, че снимката, на която носи загиналото дете на ръце, е "кърващята рана" на задълбочаващата се мигрантска криза.