Министри обсъдиха мерките, които ще предприеме страната ни пред мигрантския наплив

 

Извънредно заседание се състоя в Министерския съвет заради бежанската криза в Европа. Потвърдено е, че страната ни има готовност да приеме 500 новопристигнали бежанци. По неофициални данни бежанската квота, която ще ни бъде определена от Европейската комисия, е 1500 мигранти. 

 

Още по темата

Същевременно основен приоритет на страната ни ще бъде борбата с нелегалния трафик. Предвижда се да бъде създадено специализирано звено между МВР и прокуратурата, което да се справя с нелегалните канали. 

 

Четирима от ключовите министри говориха пред журналисти за мерките, които България ще предприеме, за да защити границите си от мигрантската вълна.

 


"България приветства усилията за актуализирането на мерките и новата европейска политика за разпределение и прием на бежанци. Не трябва да спират усилията за решаване на проблемите в държавите източници", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

 

"Бежанците, които идват в Европа, трябва да бъдат под по-строги критерии - тези, прокудени от война - трябва да ги приемме. Икономическите няма как да бъдат приемани", коментира социалният министър Ивайло Калфин. 

 

Външният министър Даниел Митов изтъкна, че статутът на бежанец не дава право за пребиваване завинаги. 

 

Видео: БГНЕС