Държавата взима спешни мерки срещу каналджиите на имигранти

 

Държавата взима спешни мерки срещу каналджиите на имигранти. Създава се специализирано звено срещу трафикантите на бежанци. 

Още по темата

 

Според правителството страната ни успява да не допусне неконтролиран приток на хора, въпреки че сме основно трасе по пътя на бежанците. Имаме готовност да приемем още 500 новопристигнали бежанци. Управляващите поискаха и създаването на бежански лагери и в трети страни. Според тях трябва да се синхронизарат националните законодателства в ЕС и да се създаде европейска прокуратура.

 

Всичко, което семейството на Мутасем гради, вече не съществува.  „Излязохме от Сирия заради бомбандирането и войната”, разказа той. Макар и трудно той все пак решава да избяга, заедно със съпругата си и трите им деца.  Преди двайсетина дни влизат в България.

 

Хиляди търсят спасение по всякакви начини, често и през каналите за нелегален трафик на хора. Именно заради това правителство ще затегне контрола.  „Активно работим и за разбиването на мрежите за трафик, внесли сме предложения за засилване на наказанията”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

 

Мутасем също е чувал за тези канали. Тарифите им варирали. „Каналджиите ги вкарват в гората и бягат. Казват, че това е София, а те са преди границата”, разказа Мутасем. „Трябва да приемем бежанците, бягащи от война, но икономическите бежанци няма как да бъдат приемани” , категоричен беше социалният министър Ивайло Калфин. 

 

„Статутът на бежанец не дава право за пребиваване завинаги. Когато конфликът приключи, те трябва да се приберат”, категоричен беше външният министър Даниел Митов. За Мутасем сега целта е една  - той и семейството му да получат статут у нас и той отново да работи като народен лечител.