Реакцията идва след вчерашното предупреждение на Македония да изгради ограда по границата

„Изграждането на огради не е правилният отговор на ситуацията с имигрантите и бежанците от Африка и Арабския свят”, заявиха от Европейската комисия, цитирани от агенция МИА и БГНЕС.

 

Тази реакция на ЕК идва след вчерашното предупреждение на македонския външен министър Никола Попоски, че ЕС трябва да осигури силна подкрепа, за да може Македония да се справи с вълната от имигранти или страната ще трябва да се възползва от примера на Унгария и да изгради ограда по границата си с Гърция.

 

„Помощта, която ЕС оказва на Македония, за което ние имаме конкретни цифри, е ясна и не бива да става на въпрос, че Брюксел не оказва подкрепа. Разбираме, че ситуацията е трудна, но не смятаме, че изграждането на огради е идеален отговор на такава ситуация” каза говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

 

Според него, Македония и Европейския съюз трябва да си сътрудничат и съвместно да се справят с тази ситуация.

 

През последните няколко месеца десетки хиляди иракчани, афганистанци, либийци и сирийци пресичат границата от Гърция в Македония с намерението през нейна територия и съседна Сърбия да влязат в границите на Шенгенската зона и в ЕС през Унгария.