През летния сезон няма нито един хранителен инцидент

Българска агенция по безопасност на храните отчита намаляване на броя на нарушенията по Черноморието.

 

През изминалия сезон инспекторите във Варна, Бургас и Добрич и командировани служители от вътрешността на страната са извършили общо над 2300 проверки. Проверени са близо 1400 заведения за обществено хранене, 483 обекти за търговия с храни, 278 временни и сезонни обекти и 199 предлагащи услугата „all inclusive”.

 

Инспекторите са съставили общо 88 акта и са издали 254 предписания. Общото количество на спрените и насочените за унищожаване храни е 722 килограма. За сравнение, през 2014 година са съставени 207 акта и са издадени 456 предписания. През 2013 година са съставени 199 акта, през 2012 година 259, а през 2011 година 518 акта за установяване на административно нарушение.

 

Летният сезон  беше добър, без тежки хранителни инциденти, а и търговците са станали по дисциплинирани, сочат нашите анализи“, заяви директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев.

 

„Това лято не е имало фрапантни нарушения в обектите, не са регистрирани и взривове на хранителни натравяния. Проверките по морето продължават, тъй като има обекти, които още работят и такива, които са целогодишни“, каза Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич.

 

„Търговците и производителите са станали по-дисциплинирани”, смята и  д-р Златина Димова, началник отдел "Контрол на храните“ към ОДБХ-Варна.