Предварителният договор с Полша вече е готов, съобщи военният министър

 

Ден след трусовете по върховете на военната ни авиация, ситуацията изглежда по-спокойна. Предварителният договор с Полша за ремонт на МИГ-овете ни е готов. Чужди военни самолети няма да охраняват въздушното ни пространство самостоятелно. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък получи политическата подкрепа на премиера Бойко Борисов. 

Още по темата

 

 „Четири от самолетите ни МИГ-29 спешно трябва да бъдат ремонтирани. Ако това не се случи до средата на следващата година, това означава че българската авиация ще бъде приземена. Подписването на договора с Полша е краен вариант, но твърде наложителен, за да бъдат спасени българските изтребители”, обясни командирът на ВВС ген. Румен Радев.

 

 „Критичният срок е средата на следващата година. С темповете, с които летим ние ще изчерпаме ресурса на самолетите”, обясни ген. Радев.

 

Военният министър Николай Ненчев е убеден, че повод за безпокойство няма и българската авиация няма да бъде приземена. „В четвъртък  беше финализиран договорът. От полската страна приеха всички наши предложения”, уточни той.

 

Министър Ненчев обясни, че разбира загрижеността на ген. Радев, който вчера подаде и оттегли оставката си, но увери, че военният ас е бил в течение на разговорите, които страната ни е водила с поляците.  „Ген Радев в разговор с мен е изразявал изключително задоволство, от това което правим и постигаме”, заяви Ненчев. Ден след трусовете по върховете на военната ни авиация Ненчев получи политическата подкрепа и от премиера Бойко Борисов. „Няма нито една тема, по която министерството на отбраната да не се срещнало подкрепа”, подчерта Борисов. 

 

И министърът на отбраната и премиерът бяха категорични -  въздушното ни пространство няма да бъде охранявано от чужда авиация.  Командирът на ВВС пък беше категоричен, че ако се стигне до подобно решение, той ще подаде оставка, която този път няма да оттегли.

 

Опозицията твърди, че сагата с ремонта на изтребителите не приключва. Според БСП поляците няма как да ремонтират изтребителите ни, защото нямат лиценз от руснаците. 

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Видео: БГНЕС