Промените предвиждат също да падне прагът за допустимо ниво на алкохол

Идеята да бъде конфискувана колата на водачи, които са шофирали след употреба на алкохол, се видоизмени и вече тези автомобили няма да бъдат конфискувани, а спирани от движение. Това стана ясно по време на брифинг, на който бяха представени предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, пише БГНЕС.

 

Сред промените е и това, че младите водачи ще имат по-малко точки в шофьорския си талон. Предвижда се също тези, които са шофирали с над 60 км над допустимата скорост, да бъдат лишавани от свобода от 1 до 3 години.

 

Предложенията предвиждат да се инкриминират и т.нар. гонки, като наказанието е еднакво и за организаторите, и за участниците в тях - от 1 до 3 години лишаване от свобода. Освен това е възможно и собственици на автомобили, които вдигат голям шум, да бъдат съдени за хулиганство.

 

“По-строг контрол на пътя и по-строги наказания. Това е начинът, по който можем да излезем от сегашната ситуация, която е констатирана за последните два месеца на пътя”, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Основната причина за новите предложения е стряскащата статистика за загиналите и ранените по пътищата у нас. Предвижда се да бъдат завишени и наказанията при неизползването на обезопасяващия колан, които ще важат както за пътника, така и за шофьора.

 

Промените предвиждат също да падне прагът за допустимо ниво на алкохол. Вече той ще се дели на две - от 0.2 до 0.7 промила и от 0.7 до 1.2 промила, като такова ниво на алкохол у шофьора ще се счита за престъпление от общ характер. Според статистиката на МВР 30% от всички загинали на пътя са заради пияни шофьори. Новите шофьори пък ще имат само две трети от съществуващите 39 точки, тоест 26 точки, за период от 24 месеца. За тези водачи важат и по-ниските норми за алкохол - до 0.7 промила.

 

В случай че водач веднъж вече е бил заловен да шофира без правоспособност и при тези шофьори, които карат след употреба на алкохол се предвижда автомобилът да бъде изваждан от движение. Това ще става с автоматично прекратяване на служебната регистрация за определен период от време. Същото ще стане и ако шофьор откаже да даде алкохолна проба, както и ако бъде хванат за втори път без книжка.

 

Предвиждат се и мерки за по-бързо събиране на глобите. Така например, ако глобата е платена до 14 дни, ще е само наполовина. Друга мярка е и глобата с електронен фиш.