Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви тридневен траур

 

Жертвите на взривовете в Анкара достигнаха 95, над 240 са ранени. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви тридневен траур. 

Още по темата

 

Опозицията, най вече в лицето на прокюрдската Демократична партия на народите обвинява правителството. Кабинетът обаче яростно отрича да е свързан с атентата. Двата взрива са поредния изблик на насилие в последните месеци в Турция. В страната много се говори за "държавата в сянка".

 

Опозицията нарича така националистически кръгове, които негласно подкрепят управляващата партия с всички средства,а  властта твърди, че Турция е обект на целенасочена атака и включи в кръга на заподозрени всички свои опоненти.

 

Заради взривовете хиляди излязоха спонтанно по улиците на Истанбул. Шествието тръгна към превърналия се в символ на протеста площад  „Таксим” с викове "Ердоган - оставка" и "АКП - убийци".

 

На места полицията разгони митингите със сила. Докато вървяха протестите, пред болниците в Анкара десетки чакаха новини за свои близки и роднини. Премиерът Ахмет Давутоглу посети ранените от двете експлозии и включи кюрдите в кръга от заподозрени.

 

"В момента потенциалните извършители са ясни – „Ислямска държава”, ПКК, Марксист-Ленинистите или Революционния фронт", заяви той. Президентът на страната Реджеп Ердоган подчерта, че всички институции работят, за да открият кой стои зад престъплението.

 

Атентатът е най-кървавия терористичен акт от този тип в историята на Турция. Той идва по-малко от месец преди новите избори. Вотът се смята за решаващ за запазването на мира в страната. В последната година Турция се бори с икономическа криза, примирието между властите и кюрдите се разпадна, „Ислямска държава” набира хора и оръжие и на турска територия, а войната в Сирия доведе 2 милиона бежанци.