По думите на проф. Генчо Начев през последните години 1100 българи чакат за трансплантация

"В Европа в момента 56 000 души очакват трансплантация на орган или на тъкан като това е единственият им шанс за живот", заяви директорът на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев на среща между лекари, пациенти и роднини на донори в болницата по повод Световния ден на донорството, който от 1998 г. се провежда на този ден.

 

"Към 6 октомври 2015 г. в листата на Изпълнителната агенция по трансплантация у нас чакат 930 души за бъбрек, за сърце - 25 души, за черен дроб - 43, 12 души чакат за бял дроб, а за тънко черво има един чакащ", обяви доц. Георги Царяски - шеф на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Св. Екатерина", цитиран от БГНЕС. 

 

По думите му през последните години около 1000 - 1100 души чакат за органи. През последните години отказите от донорство намаляват. 

 

По думите на зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков от началото на годината досега у нас е имало 14 донора, които са спасили 51 живота, “защото всеки донор спасява по няколко живота”.

 

“Апаратура може да се купи, но донорството не може да се купи”, коментира и Марияна Симеонова - директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

 

"Възможността да се разкрие тайната между роднините на донор и болните, които са били трансплантирани, е въпрос, който трябва да се реши от хората, чийто живот зависи от хората, които са донори, а не от политиците и министрите. От друга страна пък трябва да уважаваме и чувствата на хората, които са загубили свои близки. Ако има общо решение по темата, най-лесно е да бъде променен някой закон", заяви д-р Начев.