Даниела твърди, че искала да предпази момченцето

 

Масови проверки в детските градини заради родителите, които се оплакаха, че учителка е драскала и влачела 5-годишното им дете. Според тях - защото е отказало да яде кашкавал на закуска. 

Още по темата

 

Пред камерата ни, преподавателката категорично отрече да е упражнявала насилие над детето. „Никога, откакто съм в тази професия, не съм насилствала по някакъв начин дете да се храни”, категорична е Даниела Събева. Целите ръчички на момченцето обаче били в драскотини.

 

Даниела твърди, че вместо да го бие, искала да го предпази - дръпнала го рязко, защото стъклената врата щяла да се счупи и да го нарани. „Казах на родителя, че съжалявам за това, което съм причинила на неговото дете и че не е било умишлено, а с цел да го предпазя”, добави тя.  „Детето е доста буйно. В последствие разбрах, че предявява претенции към храната”, твърди учителката.

 

Заключението от проверката сочи като основен виновник… маникюрът. „Няма категорични данни, които да посочват умишлени действия на учителя, свързани с нараняванията на детето”, обясни Добринка Минева от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив. Директорът на детската градина вече е решила да накаже учителката със забележка.

 

А как гледат на случилото се работещите в сферата? Виолета Коцева е директор на ОДЗ 59 „Елхица” в столичния квартал „Младост”. За 25 години начело на детска градина, тя знае наизуст правилата.  Виолета е категорична, че служителите се стараят да избягват с поведението си конфликтни ситуации и при възникването им полагат усилия да ги спрат, запазвайки контрол над поведението си. Тя все пак признава, че й се е случвало да повишава тон и да брои до 10, за да не започне да крещи. Виолета обяснява, че често по време на закуска децата отказват конкретна храна.

 

"Ако видиш, че едно дете наистина не приема някаква храна, не трябва да го караш на сила. Ако накараме детето да направи нещо на сила, то или ще избяга, или ще направи бойкот”, убедена е Миглена Димова, старши учител на ОДЗ 59 „Елхица”.

 

Децата усещат емоциите на възрастния и реагират по същия начин, категорични са учителите.  За времето, в което съм работила като учител, приемам децата така, сякаш това са моите деца, заяви главният учител в ОДЗ „Елхица” Мария Стоицова.

 

Репортери: Яна Николова и Илиян Велков