Те дариха сърцето, черния му дроб и два бъбрека

 

1100 души чакат за трансплантация на органи в България. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантация. Прогнозата - след една година 200 от тях вероятно ще починат, а други 300 ще влязат в листата на чакащите.

 

Още по темата

В седмицата на донорството Нова ви среща със семейство, коeто се е съгласило да дари органите на своя син. Преди месец по-малкият син на Светла и Николай - Георги - получава мозъчен кръвоизлив и въпреки усилията на лекарите, 21-годишното момче умира.

 

„Той ми звънна по телефона, че го е заболяла главата и му се е схванал кракът пред асансьора. Аз веднага тръгнах нататък към вкъщи, извиках после Бърза помощ и това е“, разказа бащата на Георги Николай Николов.

 

„Кръвоизливът беше много сериозен. Детето ни нямаше шанс, а той нямаше никакви оплаквания“, допълни майката – Светла Николова.

 

След загубата на детето си родителите взимат най-трудното решение в живота си.

 

„Дариха сърце, черен дроб и два бъбрека. Това са четири човешки живота - спасени. Няма по-благороден жест да се съгласиш да дариш органите и да спасиш някой друг, когото не познаваш“, каза д-р Валентин Маринчев, анестезиолог в МБАЛ „Света Марина“- Варна.

 

„Направихме го в името на детето и се молим за хората, които носят неговите органи, защото това е нашата утеха в крайна сметка. Ако те са добре, знаем, че в тях живее и част от нашето дете“, сподели майката Светла.

 

Даряването на органи спасява човешки живот, но много малко българи отделят време да помислят за това. Все пак във Варна отчитат ръст през последната година. От 12 възможности пет са осъществени.

 

А майката на Георги се обърна към човек, приел сърцето на сина ѝ: „И искам да кажа на човека, който носи неговото сърце, че ще има най-доброто сърце на света”.

 

Репортер: Нивелина Няголова

 

51 човешки живота са спасени благодарение на донори от началото на тази година: