Това става ясно от документ, написан от Колин Пауъл

Бившият британски премиер Тони Блеър е бил ангажиран с присъединяването на Великобритания към действията на САЩ в Ирак една година преди инвазията на Лондон и Вашингтон от 2003 г.

 

Това става ясно от документ, който по всяка вероятност е бил написан от бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл през март 2002 г. до тогавашния президент Джордж Буш, седмица преди американският лидер да се срещне с Блеър в своето ранчо в Тексас.

 

„По отношение на Ирак, Блеър ще е с нас, дори и да се наложи военна операция“, пише Пауъл до държавния глава в писмото, публикувано от британското издание „Мейл он съндей“. „Той е убеден по две точки – заплахата е истинска и успехът срещу Садам ще донесе още регионални успехи“, се казва още в текста като се има предвид свалянето от власт на иракския лидер Садам Хюсеин, което се става през същата 2003 г.

 

Според британския вестник писмото, както и други документи, са били част от секретни имейли, които са били държани на частния сървър на Хилъри Клинтън.

 

В друг цитат на Пауъл до Буш се казва, че „Великобритания ще следва нашата линия в Близкия изток“, предават Франс Прес и БГНЕС.

 

Тони Блеър, който беше премиер в периода 1997 г. - 2007 г. многократно е отричал да е бързал да се присъедини към войната. В рамките на неговото управление Великобритания изпрати множество войници в Ирак, а британски сили останаха в страната до 2011 г. В момента решението на Блеър е особено непопулярно във Великобритания и последствията от него преследват Лейбъристката партия, чийто лидер беше той, от тогава насам.

 

В момента в страната се провежда независимо разследване на причините за участието във войната в Ирак, на чело на което е бившият държавен служител Джон Чилкот. То беше обявено за първи път преди шест години и по това време се очакваше то да продължи най-много година.

 

„Тази история не е нищо ново. Бележката съответства с това, което г-н Блеър казваше на обществеността по това време и с доказателствата, които г-н Блеър даде на комисията „Чилкот“, заяви говорител от офиса на Блеър.