Темата коментираха Чавдар Стефанов, Валерий Тодоров, Момчил Дойчев и Ивайло Иванов

Възможна или не е победата на Русия в Украйна и ще има ли промяна в геополитически план и нов световен ред? В ефира на „Здравей, България“ темата коментираха журналистът и бивш кореспондент на БНР в Русия Чавдар Стефанов, журналистът и бивш кореспондент на БНТ и БНР в Русия проф. Валерий Тодоров, съпредседателят на "Атлантическия съвет" Момчил Дойчев и Ивайло Иванов, член на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

Стефанов посочи, че ядреното въоръжаване е въпрос, който винаги е вълнувал Русия в преговорите със САЩ. Журналистът анализира последните изказвания на президента Румен Радев. Той посочи, че преди време държавният глава е коментирал, че „Русия ще падне за няколко дни“, а ситуацията, свързана с покушението над словашкия премиер „не е такава, каквато я изкарва той“.

Поптодорова: Срещата между Пекин и Москва иска да покаже, че авторитаризмът е по-добър от демокрацията

Тодоров е на мнение, че Русия няма потенциала да нападне друга държава. „Перспективата за по-дълга война в Украйна е очевидна“, каза той. Журналистът смята, че след изборите в САЩ не се очаква промяна в политиката на страната спрямо конфликтите в Украйна, Ивицата Газа и Тайван.

„Русия се готви отдавна за разширяване на този конфликт, защото той не е само с Украйна, той е против западната цивилизация и ценности“, каза Дойчев. Той е на мнение, че няма непобедима империя. Той подчерта, че Западът вече е поставил ултиматум пред Путин в използването на ядрени оръжия в Украйна.

Румен Радев: Предстоящите избори са изключително важни за България

Иванов не смята, че ако Доналд Тръмп се върне на власт ще има голяма промяна в геополитически план. Експертът подчерта, че ако Русия не изглежда победител в очите на Тръмп, той не би заложил на нея като губеща. Иванов е на мнение, че Русия ще продължи да създава хаос в Европа. Той допълни, че ако Русия продължава да унищожава украинската държава, „няма съмнение, че страни членки на НАТО ще бъдат принудени под някаква форма не да участват в преки бойни действия, но да подпомогнат Украйна в организирането на нейната отбрана“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase