Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, коментира още президентът

„Предстоящите избори са изключително важни за България, конфликтът Русия -Украйна се отразява на целия свят.  На предстоящия вот България ще избира между войната и мира”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ямбол. 
 
„Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели.  Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход”, заяви президентът.
 
„Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателно за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение и омраза”, каза Радев.

„Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. И всеки опит страстите от войната да се пренасят тук и насилието да се пренася тук, не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност”, каза Радев.
 
„Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производство. И това ще има изключително тежки последици, не само за Украйна, а и за цяла Европа. Затова всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен. И за Украйна, и за Русия, и за всички нас”, каза Радев.
 
„Отново призовавам за глас на разума и най-сетне за дипломатически усилия за мир, а не за непрекъснато наливане на оръжие”, допълни президентът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase