Водачът без книжка избяга от страната и вероятно се намира в Германия

 

Хюриет Сюлейманов, който преди година уби трима студенти край Луковит след зверска катастрофа, поиска по-лека присъда. Делото започна тази сутрин, а жалбата беше внесена от неговия адвокат. По време на заседанието стана ясно, че не е издадена европейска заповед за арест на 30-годишния мъж, за когото има данни, че се укрива в Германия. 

 

Още по темата

През юни Ловешкият съд призна Хюриет за виновен и му даде максималните 15 години затвор задочно. Шофьорът убиец избяга от страната и все още не е установен и задържан. Според адвоката му обаче има смекчаващи вината обстоятелства и присъдата трябва да бъде намалена.

 

Инцидентът стана край Луковит на 5 май 2014 година. Тогава четиримата студенти - Влади, Цвети, Ники и Иван тръгват от Плевен към София за изпити.

 

На 5 км от Луковит обаче в тяхното платно връхлита БМВ и удря челно колата на младежите. При удара умира шофьорът Влади и Ники, който се вози зад него. Цвети беше в кома, но и тя почина по-късно. Оцелява единствено Иван.

 

Шофьорът, който ги удря, бяга от местопроизшествието. По-късно той е открит и става ясно, че 30-годишният Хюриет Сюлейманов дори няма шофьорска книжка. Затова пък има 90 криминални регистрации в полицията и 12 присъди.

 

 

 

„Има смекчаващи вината обстоятелства, има опит да окаже помощ, за което свидетелстват трима свидетели, които не го познават и не могат да бъдат обвинени в предубеденост. Аз съм служебен защитник и нямам връзка с него. Брат му влезе във връзка с мен и ме помоли да обжалвам присъдата от името на брат си“, каза Петър Цолов – служебен защитник на Хюриет Сюлейманов.

 

„По закон в България всички подсъдими имат много права, а когато си пострадал, нямаш толкова много права. Този човек изгори нашите къщи, съсипа на децата ни младите животи! Нашите деца бяха умни, хубави, загинаха на път за изпит по право на Гергьовден”, каза  Валя Таслакова – майка на загиналото момиче. Решението на апелативния съд ще стане ясно до месец.

 

Репортер: Кремена Недялкова