Важен е планът за излизането на сирийския президент от властта, заяви Анкара

 

Изненадващо посещение на сирийския президент в Москва. Башар Асад е имал продължителни разговари снощи с Владимир Путин. Съобщението направи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Още по темата

 

Това е първата визита на Асад в чужбина от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Според Кремъл двамата президенти са обсъдили хода на руската военна операция в Сирия, борбата с терористичните групировки в страната и различни въпроси от двустранните отношения. Не е ясно дали Башар Асад е все още в Москва или е отпътувал след края на разговорите.

 

Асад е заявил пред своя основен поддръжник и колега, че руската кампания в Сирия е помогнала за сдържането на тероризма, предаде "Франс прес". 

 

„Тероризмът, разпространил се вече в региона, би бил заел много по-големи райони и би се разпространил над много големи територии, ако не бяха вашите действия и вашите решения“, е заявил Асад.

 

"Сирия е приятелска държава и ние сме готови да направим каквото можем не само във военните действия в борбата с тероризма, но и в хода на политическия процес. Разбира се, че това трябва да бъде в близък контакт с другите световни сили и страните в региона, които имат интерес от мирно решение", заяви руският президент Владимир Путин.



Президентът Асад пък е заявил, че действията на Русия са спрели разпространението на тероризма, който щял да стане още по-вреден.


"Благодаря ви, че се застъпихте за единството на Сирия и нейната независимост. И най-важното е, че това беше направено в рамките на международното право. Искам да кажа, че началото на политическите действия, които вие предприемате от началото на кризата - те предотвратиха още по-трагичен сценарий", каза президентът на Сирия Башар Асад.



Асад е пристигнал в Русия във вторник, а срещата му с Путин се е провела същия ден вечерта. Информацията за визитата обаче е била пазена в тайна и оповестена ден по-късно.
 

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара няма да приеме план за решаване на сирийската криза, който да е неприемлив за самия сирийски народ, предаде в. „Милиет”. 


„Въпросът не е в преходния период на Асад, а в изработването на формула за неговото излизане от властта. Позицията на Турция по този въпрос е ясна – ние не приемаме нито едно решение, което да не устройва сирийския народ”, изтъкна Давутоглу. 

 

Видео: Ruptly