Местният вот се оказва един от най-доходоносните в региона

 

Град Белоградчик, област Видин - полицията се хвали, че от години не е хващала нито един човек, който да купува или да продава гласове. Екип на Нова реши да провери дали наистина там вотът е толкова честен, но се натъкна на точно обратното от твърденията на полицията. 

 

Не само, че вот се продава, но се оказва и че местните избори са най-доходоносни. Причината е, че на места се гласува с от 3 до 5 бюлетини. Всеки глас се подава поотделно. Така един глас може да стигне до 250 лева. 

 

Оказва се също, че кандидат за общински съветник е готов да продаде гласа си, но не за партията, която го е издигнала, а за друга.

 

Разследването на Нова се оказва, че е закъсняло.

 

„Трябваше по-рано, нали знаеш тези неща се гледат от раничко. Не може сега - там се записал, тука да се запиша. Не става”, обяснява търговецът на гласове Мишо. 


 
Не се отказваме. Обещаваме му, че ще дадем повече. Тогава с изненада разбираме, че ключът към контролирания вот не са само парите. Разбираме, че продадените гласове са само за кмет. За общински съветници и за референдум вотът все още се предлага.

 

Така местният вот се очертава и най-доходоносен. Защото с едно влизане в избирателната секция всеки глас може да бъде продаден от 3 до 5 пъти.

 

Повече гледайте във видеото!

 

Резултати от изборния ден следете във Facebook страницата на Новините на Нова.