Те недоволстват срещу орязаните плащания за полицаите

 

Българските полицаи - на бунт. Протестите на служителите на МВР прераснаха в блокади. Недоволството е срещу орязаните плащания за полицаите. До напрежението се стигна, след като по-рано днес преговорите им с държавата се провалиха.

 

Стотици полицаи се събраха пред сградата на Финансовото министерство и се отправиха към Народното събрлание, а после блокираха и бул. "Васил Левски" до Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-късно полицаите блокираха "Орлов мост" и не пропускат автомобили и градския транспорт да преминават оттам. Компромис се прави само за колите на Спешна помощ. В рамките на два часа и половина през "Орлов мост" преминаха само пет линейки.

 

Още по темата

Служителите на закона искат да покажат, че не са съгласни с реформата, която им готви правителството. Противопоставят се на текстовете, че заплатите, които получават при пенсионирането си, които в момента са 20, ще бъдат намалени на 10 от догодина, както и на премахването на клас "прослужено време".

 

Полицаи охраняват полицаи пред Министерството на финансите заради пари. Синдикатите не са склонни на никакви компромиси. Няма да отменят протестите си, докато ограниченията не бъдат отменени, но не се разбраха дори след срещата с финансовия и вътрешния министри.


Владислав Горанов призна, че икономиите се оповестяват сега, защото преди били изборите. След изборите отстъпка от финасовия министър по-скоро не се чака. Ако промените в проектбюджета бъдат одобрени в този вариант, около 25 млн. лв. годишно биха отивали за инвестиции в МВР, вместо за заплати, изчисли Горанов. Вътрешният министър Румяна Бъчварова се съгласи: 

 

"Като говорим за честната история, това са парите на всички нас, не на Горанов и на Бъчварова. Реформа се прави с пари, а ние пари нямаме", коментира тя.

 

Ресорният им министър вдигна ръце - за по-доброто бъдеще на нереформираната МВР система.

 

Следобед десетки полицаи дойдоха пред финансовото министерство спонтанно. Дойде и главният секретар на МВР Георги Костов, а полицаите го посрещнаха с аплодисменти. Той обяви, че в сряда в 8.30 часа ще проведат среща с премиера Бойко Борисов. Вътрешният министър от своя страна обяви, че 250 души са поискали да напуснат системата през последните дни. Бъчварова поиска тези, които се колебаят дали да останат да работят в МВР, да изберат сигурността на системата, а границата ще охранява, който остане.

 

 

Над 1000 полицаи излязоха на протест и в Пловдив и блокираха за около 10 минути два централно булеварда. След това те се върнаха отново пред дирекцията на полицията. До момента рапорт за напускане са подали 170 души. Напуска и целият отдел "Убийства" в МВР, като остава само един служител, който да го оглави. Рапортите продължават да валят. Служителите се разбраха утре, сряда, след 17.30 часа да излязат на протест и да блокират основни пловдивски булеварди. Заканват се, че протестът ще продължи, докато не бъдат приети исканията им. 

 

Около 200 полицаи и надзиратели се събраха пред полицията в Бургас. Те блокираха за кратко една от основните артерии в града.

 

Спонтанен протест на полицаи имаше и във Варна. Над 100 служители от всички звена на МВР от цялата област блокираха движението на "Аспаруховия мост". Полицаите решили да подкрепят колегите си от София и ясно да заявят, че не са съгласни с орязването на социалните придобивки. Съоръжението остана затворено за около час и в двете посоки. Десетки автомобили и коли на градския транспорт останаха на моста и това изнерви хората. Днешното блокиране обаче не отменя обявения за утре официален протест на варненските полицаи в 18.00 часа на изхода на Варна в посока магистрала "Хемус".

 

И полицаите в Русе излязоха на спонтанен протест заради орязаните доходи. Те блокираха за около 15 минути кръгово движение в центъра. 

 

Около 100 полицаи се събраха пред областната управа на Стара Загора. 15 служители от областната дирекция вече са подали заявления за напускане, а от двата синдиката очакват още оставките.

 

Стотици полицаи от Хасково и Димитровград протестираха в продължение на часове. Привечер те блокираха за 15 минути движението по магистрала „Марица” и пътя Хасково-Димитровград. 50-60 полицаи блокират движението на Драгичево, според информация на Нова телевизия. 

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира ситуацията специално за Нова телевизия:

 

 

Репортери: Велина Сашева, Марина Малашева, Данаил Глишев, Благой Бекриев