Какво е да си на ръба между истината и предизвикателството?

Как кметове купуват служебни коли за стотици хиляди с общински пари? Как се „печелят” обществени поръчки в Петрич и в други градове в страната? Това са само част от въпросите, приковали обществения интерес в последните няколко седмици, чиито отговори потърси разследващият журналист на Нова Васил Иванов. А ние потърсихме неговия отговор за това какво е да си на ръба между истината и предизвикателството.

 

Какво те свързва с едно журналистическо разследване?
Работя по сигнали и теми за очевидни далавери и схеми при управлението в обществения сектор. 

 

Усещането да си сред най-популярните разследващи журналисти в България? 
В това има и хубави, и лоши страни, както във всяко нещо. Едната страна е удовлетворението, когато разкритият си получи наказанието, а другата - неприятностите и проблемите, свързани с това – опитите за възпрепятстване на разследването, заплахите от всякакъв род. 

 

Има ли рецепта за силен репортаж?
Да бъдеш близо до обикновените хора, да гледаш какво ги дразни и какво би представлявало интерес за тях. Трябва да покажеш абсолютно цялата истина, без да спестяваш нещо или да прикриваш някого. Важно е простичко, но по безспорен начин да покажеш далаверата, схемата, така че хората да разберат за какво става въпрос. 

 

Най-силното ти оръжие? Как "обезоръжаваш" героите на своите разследвания?
Не се интересувам кой от тях какъв е. Показвам конкретните факти с преки въпроси за това, което съм намерил за тях. 

 

Рисковете под прикритие?
Заплахите и проблемите са неизменна част от работата, но аз съм ги приел и вече не ми правят впечатление. 

 

Страхуваш ли се когато усетиш, че си по следата на нещо наистина голямо?
Не, ставам по-кръвожаден… 

 

Това, което би те накарало да спреш?
Може би старостта…

 

Нещото, което ти дава сили да продължиш?
Съвсем просто е - харесвам си работата. 

 

Има ли шанс за българското правосъдие?
За правосъдието ни ще има шанс, само когато се оправи и мисленето на българите, защото нещата са свързани. Това е пряко свързано с манталитета на обществото ни и важи не само за правосъдието, но и за всички други сфери – и за футбола, и за политиката, и за всичко останало.

 

Въпроси от читатели:

 

Ако животът ти предложи нещо друго, с което да си изкарваш хляба, как би реагирал? 
Това работя от 19-годишен, сега съм на 43. Имал съм различни възможности и предложения през годините, но не мога да си представя да правя друго. 

 

Защо се занимаваш с кокошкарите, а не разследваш депутатите как забогатяват? 
Какво означава „кокошкари”? Имал съм всякакви случаи. Едно от последните ми разследвания е за кмет, обвинен в нарушение за милиони. Обществена тайна е, че най-големите мафиоти обикновено работят с армия от добри адвокати, счетоводители, които много добре прикриват далаверите им. Нашата работа е да снимаме и показваме конкретни доказателства, а не да хвърляме обвинения. Работа на държавните органи и разследващите служби е да откриват доказателствата и да разплитат тези случаи. Те имат и чисто физическите ресурси, и материалните, и техническите възможности да го направят. Пък и нали именно затова им плащаме данъци.

 

Какви са разследващите журналисти на Нова? Какво е да си от другата страна и как се действа под прикритие? Вижте какво споделяха Тина Ивайлова, Марин Николов, Миролюба Бенатова и Надя Ганчева