Европа се видя принудена да потърси сделка южната ни съседка

 

Историческо споразумение между Турция и Европейски съюз беше постигнато, след като Анкара обеща по-добър контрол над милионите бежанци на своя територия. В замяна ще получи огромна сума, визови облекчения и подновяване на преговорите за влизане в Европейския съюз. В същото време напрежението с мигрантите на гръцко-македонската граница остава. 

 

Още по темата

Брюксел ще даде на Анкара поне три милиарда евро за справяне с кризата с бежанците. Европа обеща и серия от улеснения за южната ни съседка - от подновяване на преговорите за присъединяване към Общността до либерализация на визите за турски граждани. 

 

Притисната от безпрецедентната бежанска криза, която разклати основите на ключови принципи за свободното движение в Общността, Европа се видя принудена да потърси сделка с Турция, за да спре наплива от бежанците към общността. 

 

„Всички се съгласихме, че съдбата на Турция и Европа е обща. И членството на Турция би било ценно за Европейския съюз. И би допринесло за мира по света”, каза Ахмет Давутоглу, премиер на Турция. 

 

За повечето европейски държави голямата финансова помощ е за предпочитане пред това да поемат още мигранти. Така първоначално изготвената схема за преразпределение на бежанци се разпада. 

 

„Нека бъда ясен - не очакваме някой друг да пази границите ни. Това може и трябва да бъде правено от самите европейци. Но очакваме решителна стъпка по посока овладяване на мигрантския поток, който идва от Турция”, каза Доналд Туск, президент на Европейския съвет.

 

Белгия, Полша и още няколко страни вече обявиха, че отказват да приемат повече бежанци, но ще дадат пари за фонда за Турция. Дори Германия обяви, че взимането на бежанци от лагерите в Турция вече ще е на доброволен принцип. България пък ще настоява парите за Турция да не са за сметка на кохезионните фондове. 

 

„На нас, в Източна Европа, които сме по-изостанали, това ни е много важно”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

 

Финансовата рамка за трите милиарда ще оформи еврокомисарят Кристалина Георгиева. И все пак Европа е на сметка -  3 милиарда евро за бежанците на турска територия означава по 1500 евро на бежанец там, докато цената за прием на мигрант в европейската система е по 6000 евро на човек. 

 

И все пак Европа няма да дава пари на вересия. Преди да либеализира визите и отваря глави по предприсъединителните преговори ще иска да види конкретни резултати от турска страна. 

 

Репортер: Антоанета Николова