Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу разговаряха в рамките на срещата на ОССЕ

 

За първи път след свалянето на руски самолет над Сирия външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу седнаха на една маса.   

Още по темата

 

Срещата им в Белград беше в рамките на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, но за съжаление не донесе напредък по скандала.  Така Москва и Анкара остават на коренно противоположни позиции по въпроса със сваления СУ-24.

 

„Не чухме нищо ново по време на тази среща. Външният министър на Турция потвърди думите на премиера и президента на страната си”, заяви след срещата Лавров.

 

От своя страна първият дипломат на Турция е заявил, че е нереалистично да се очаква, че нещо може да се промени с една среща. Въпреки това, той не скри оптимизма си.  „И двете страни не искат да ескалират напрежението. И двете страни желаят да възстановят отношенията си”, твърди турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

По-рано днес руският президент Владимир Путин определи инцидента военно престъпление и обяви, че ще наложи още санкции на Турция. До момента Русия е забранила вноса на някои храни, като част от по-голям пакет икономически санкции. В традиционната си годишна реч Владимир Путин заяви, че Анкара ще съжалява за свалянето на бомбардировача СУ-24 над границата със Сирия, а Москва никога няма да забрави стореното.