Експерти препоръчват поне 150 минути седмично физическа активност

Продължителното стоене на едно място като работа на бюро в комбинация с дълъг сън и липса на движение, увеличава риска от преждевременна смърт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.   

Още по темата

 

Дългият нощен сън може и да ободрява, но ако продължава над девет часа, комбиниран с над седем часа дневно в седнало положение и физическа активност под 150 минути седмично увеличава четирикратно опасността от преждевременна смърт. За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Сидни са анализирали данни за 23 000 души.

 

Вземайки предвид всички фактори, свързани със заболявания - тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене, липса на физическа активност и нарушения в съня, изследователите са отчели кои комбинации крият най-голяма заплаха от преждевременна смърт.

 

Тютюнопушенето заедно с прекомерната употреба на алкохол и недостатъчен сън (по-малко от седем часа) също увеличава четирикратно риска от преждевременна смърт, съобщава БТА. Други комбинации, които удвоят опасността, са липсата на физическа активност и прекомерният сън, липсата на физическа активност и прекомерното заседяване, и тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.