Те бяха отличени в традиционната класация на Дарик радио

Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова и кметът на София Йорданка Фандъкова станаха Политик на 2015 г. в традиционната класация на Дарик радио.

 

Радиото обявява Политик на годината за 20-а година. През юбилейната за класацията година за първи път с приза са удостоени двама политици и то две жени - едната като световен политик от България, а другата като политик в България.

 

Ирина Бокова беше избрана за Политик на 2015 г. заради ролята ѝ начело на ЮНЕСКО. 

 

Бокова ръководи ЮНЕСКО втори мандат и е кандидатурата на България за генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН), чийто избор ще бъде през 2016 г. 

 

През 2015 г. Бокова изигра активна роля за приемането на резолюция  на ООН за опазване на културното наследство на Ирак и Сирия. Освен това посети Мали, за да отбележи възстановяването с помощта на ЮНЕСКО на мавзолеите в Тимбукту, разрушени от джихадисти по време на окупацията на северната част на страната през 2012-2013 г. 

 

През март в иракската столица Бокова стартира проект за опазване на колекциите на иракските музеи и застрашеното културно-историческо наследство, както и за кампания в социалните мрежи, наречена #Unite4Heritage ("Единни за културно-историческото наследство").

 

Бокова има активна роля и в програма, чиято цел е образоване на жените в 20 държави, където разликата в образованието между половете е най-критична.

 

През 2015 г. Ирина Бокова имаше срещи, посветени на образованието и опазването на световното културно наследство, със световни лидери като президентите Владимир Путин (Русия), Си Дзипин (Китай), Дилма Русев (Бразилия) и Франсоа Оланд (Франция), папа Франциск, премиерите Нарендра Моди (Индия) и Шиндо Абе (Япония), кралете Фелипе VI (Испания), Карл XVI Густав (Швеция), държавният секретар на Съединените щати Джон Кери (който посети лично ЮНЕСКО в Париж) и външният министър на Русия Сергей Лавров, както и редовни срещи с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. 

 

Бокова беше единственият ръководител на организация на ООН, който участва в срещата през септември в Ню Йорк, председателствана от американския президент Барак Обама, посветена на борбата срещу радикализацията и екстремизма в Ню Йорк.

 

През тази година Бокова получи Ордена на Почетния легион на Франция заради "големите заслуги в борбата срещу неграмотността и фанатизма, за овластяване на жени и момичета чрез образование, за опазване на културното наследство, особено в страни в конфликт - Мали, Сирия и Ирак". 

 

През 2015 г. Бокова получи и Наградата за мир на Мостар, Босна и Херцеговина, при участието ѝ в отбелязването на десетата годишнина от възстановяването с помощта на ЮНЕСКО на Стария мост, дал името на града. 

 

Бокова получи и специална награда на международната еврейската организация за човешките права "Симон Визентал". В американския сенат във Вашингтон тя откри изложба на центъра "Визентал", посветена на историята по светите земи.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също става Политик на 2015 г., спечели за трети път изборите за столичен кмет още на първи тур. През 2015 г. тя откри първия завод за софийските отпадъци, който решава окончателно проблема с боклука на столицата, заради който през първото десетилетие на този век имаше бунтове и тежки спорове. 

 

Отново през 2015 г. Фандъкова откри седем нови станции на софийското метро, възстанови експозицията на Музея за история на София в сградата на Централната минерална баня, отвори няколко нови детски градини и продължи редица мащабни проекти за обновяване на столицата.

 

Информация: dariknews.bg