Това сочи първото национално проучване от началото на процедурата по импийчмънт

Популярността на правителството на бразилската президентка Дилма Русеф отбеляза нов спад в момент, когато тя се бори да остане на поста си въпреки опитите на опонентите й за импийчмънт, показва първото национално проучване от началото на процедурата, цитирано от агенция "Ройтерс" и БТА.

 

Броят на бразилците, които смятат управлението на Русеф за "добро" или "прекрасно"
е спаднал до 9 на сто от 10 на сто при предишното проучване през септември. Тези, които го определят като "лошо" или "ужасно" са достигнали 70 на сто от 69 на сто през септември, показва проучване на Ибоп, поръчано от Националната конфедерация на индустрията.

 

Популярността на Русеф спадна рязко по-рано тази година, отбелязва "Ройтерс". Бразилската икономика се забави рязко в началото на втория й мандат, а лидери на нейната Партия на трудещите се и съюзниците й в Конгреса бяха замесени в голям корупционен скандал.

 

На 2 декември долната камара на Конгреса откри процедура за импийчмънт на Русеф по инициатива на опонентите й, които я обвиняват в нарушаване на закона за бюджета, извършено с цел повиши правителствените разходи по време на кампанията за преизбирането й миналата година.