Очаква се електрозахранването да бъде възстановено до 20.00 часа

 

Пожар в електропреносната мрежа на ЧЕЗ остави хиляди семейства на тъмно и студено цяла нощ. Засегнати са 8 от микрорайоните на „Люлин”. 

 

Наши зрители ни сигнализираха, че електрозахранването е прекъснато в събота малко след 23.00 часа и все още не е възстановено. От ЧЕЗ на няколко пъти даваха различни срокове за отстраняването на аварията. Последното обещание е, че до 20:00 часа навсякъде вече ще има ток.

 

Освен без ток, жителите на "Люлин" останаха и без топла вода, защото абонатните станции във входовете работят с ток. Наши зрители коментират, че не си спомнят в последните години да е имало подобна авария. 

 

Още по темата

От електроразпределителното дружество обясниха, че причината за аварията е пожар в проходим кабелен колектор. След приключване на работата на пожарната, екипите на дружеството започнаха подмяна на изгорелите кабели.

 

От ЧЕЗ твърдят, че са захранили голяма част от засегнатите потребители по алтернативни схеми, но без ток все още са около 15 000  клиенти на дружеството.  Вероятно е причината за пожара да е външна намеса – нахлуване в колектора и опит за кражба, но все още се работи по изясняване на първоизточника на възникналия инцидент.

 

Кражба на трансформаторно масло причини изгаряне на трансформатор и остави без ток в неделния ден 400 клиенти на ЧЕЗ в кв. „Надежда“. Аварийните екипи на дружеството работят по отстраняване на повредите и възстановяване на електрозахранването.

 

„Двете аварии в София показват как от кражбите и вандализма над електроенергийни съоръжения страдат най-вече нашите клиенти. Продължаваме да призоваваме обществото за нетърпимост към подобни прояви и за по-строги санкции за извършителите“, коментира Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение.

 

 

Преди близо месец десетки домакинства останаха на тъмно и студено в София и Велинград заради ураганния вятър: