Какво се случва, когато попаднем на необезопасена шахта?

Обезщетение от 15 000 лева за неимуществени вреди, болки и страдания трябва да изплати Община Шумен на на 57-годишната Данка Доброволска заради счупена тротоарна плочка.

 

Още по темата

Инцидентът станал на 14 октомври близо до пешеходния бул. "Славянски", когато тя отивала към Бюрото по труда. Токът на обувката ѝ се заклещил между натрошени улични плочки, тя губи равновесие, пада по лице и чупи очилата си. При прегледа се оказало, че е счупена лявата ѝ ръка, а два предни зъба били избити. Освен това се наложило да ѝ бъдат направени две операции на ръката, а за да ѝ сложат протези, се наложило да ѝ махнат всички зъби. За да се грижи за пострадалата си майка, синът ѝ напуснал работа в чужбина и се върнал в Шумен.

 

Заради това съдът наложи Община Шумен да плати 15 хиляди, плюс още над 1500 лева, за лечение и съдебни разноски.

 

Това обаче не е първият случай, когато Общината плаща обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди. Често това става заради дупки на пътя, увредили по някакъв начин автомобилите. Подобна случка се разигра в Сливен през 2014 г., когато Общината беше осъдена да заплати на застрахователно дружество 1289, 25 лв. обезщетение по застраховка „Каско” заради повредена лека кола от дупка на улицата. Причинените щети по автомобила са спукана предна лява гума и увреждания на предната лява джанта и ходовата част.

 

Друг любопитен случай от съдебната практика ни отвежда в Стара Загора, където голяма търговска верига беше осъдена да плати над 12 000 лева обезщетение на жена, пострадала от дупка на паркинга на един от магазините в града. Инцидентът станал през февруари 2014 г. Жената оставила колата си на паркинга и се отправила към входа, когато пропаднала в необезопасена дупка, част от канализационната мрежа, отвеждаща дъждовните води. Заради липсата на решетка, тя си счупила пищялната кост на десния крак и се наложило кракът ѝ да бъде опериран. 

 

Кадри на лоша инфраструктура ни изпращайте в "Моята новина".