Създава се Звено за информационна сигурност към Агенция "Митници"

 

Министерският съвет реши да закрие Митница Свиленград и създаде Звено за информационна сигурност в администрацията на Централно митническо управление.

 

Със закриването на митницата се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация, обясняват от кабинета.

 

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници“ с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. 

 

Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенция „Митници”.

 

Припомняме, че общински съветници от Свиленград се заканиха да блокират границата, ако митницата бъде закрита. Според тях близо 50 души ще бъдат съкратени. Недоволството им е подкрепено и от бивши служители на митницата, които са съкратени при преструктуриране преди три години. Част от тях и досега са без работа: