Държавата обещава подобрения да има

 

Спешна нужда от ремонти в спешните центрове почти навсякъде. Медиците там работят със старо оборудване и при лоши условия.

 

На филиала за спешна медицинска помощ в град Костенец разчитат около 17 000 души. Медиците там успяват да смогнат на сигналите. Проблемът обаче са условията в центъра. Сградата е морално остаряла, а ремонт не е правен повече от 15 години.

 

В село Пчелин, откъдето е Радка Иванова,медицинска помощ няма. Има на 8 километра разстояние - в Костенец. И за високото кръвно, и за болежките, възрастната жена идва до филиала на спешна помощ. Доволна е от грижите, които медиците полагат за нея. Обстановката обаче не й харесва. Не само пациентите, но и медиците смятат, че филиалът плаче за промяна.

 

През 2000 година са сменени плочките, вратите и са боядисани стените. Оттогава досега обновяване не е правено. Единствено покривът на сградата имал късмет.  Течовете били толкова големи, че поправката била неизбежна.

 

На 150 километра разстояние, в Чипровци една линейка обслужва 23 населени места. Затова и често по път за един адрес,се налага да се отиде до втори и до трети. Понякога се налага в линейката да пътуват по двама или трима пациенти едновременно. Най-отдалеченото село е на 43 километра.

 

За да стигат линейките до всеки пациент и да се сложи край на чакането с часове, държавата ще разкрие нови филиали.  

 

„Това ще се случи там, където няма филиали, но има достатъчно на брой повиквания за спешна медицинска помощ” ,обясни заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.  

 

Тази година ремонти ще се правят и на всички спешни звена в страната. В това число и на филиала в Костенец. Според доклад за качеството на медицинската помощ у нас, изготвен от Сметната палата, 211 000 българи нямат достъп до спешна помощ. Това са 3% от населението, а причината е, че те живеят в отдалечени райони, до които линейките трудно стигат.