Практиката е слабо позната у нас и крие много рискове

 

Нова тенденция при наемите в големите градове. Все повече собственици на жилища предпочитат да получават наема на седмични вноски, вместо накуп в края на месеца. Крие ли рискове тази практика?


300 лева - толкова плаща Йоана в края на всеки месец. Учи архитектура и работи. Живее под наем в едностаен апартамент.  


„Най-много ми се е налагало да закъснявам с един, два дена, понеже гледам да се съобразявам, че хората и те имат разходи”, разказва Йоана Минкова.


А брокерите регистрират нова тенденция - седмичен наем. Някои хазяи го предпочитат, защото съмняват в наемателите си и искат да са сигурни, че ще си получат парите.  


„По-скоро бих посъветвал наемодателите да поглеждат в каква професия е наемателят, колко време е при сегашния си работодател, има ли постоянен трудов договор”, обяснява Калоян Богданов, мениджър в агенция за недвижими имоти.


И макар седмичния наем да е разпространен в някои страни на запад, българските наематели са скептични. Йоана намира тази практика за неподходяща, предвид че заплатите у нас се получават веднъж в месеца.


„Мен лично това би ме затруднило всяка седмица да се срещам с наемодателите си, да си плащам наема. Предпочитам веднъж в месеца да си изчисля всички разходи за месеца и да си платя”, казва Йоана.


„Това евентуално може да се случи ако наемодателят е толкова несигурен в своите наематели или те пък са толкова зле финансово, че не могат да съберат парите си за цял наем”, на мнение е Калоян Богданов, мениджър в агенция за недвижими имоти.


Според собствениците на жилища, седмичният наем ще им позволи по-лесно да изгонят некоректните наемодатели още след един, два неплатени наема, без дълговете да се трупат.