Три от случаите са установени на място, където е имало около 1000 бежанци

През новогодишната нощ в Хелзинки е имало необичайно високо равнище на сексуални посегателства, съобщи финландската полиция, цитирана от Франс прес и БТА.

 

Силите на реда, които са патрулирали в нощта на 31 декември са установили "множество прояви на сексуално посегателство" на централен площад на финландската столица, където се били 20 000 празнуващи, без обаче да е била внесена нито една жалба.


Затова пък три случая на сексуално нападение, за два от които са внесени жалби, са установени в най-голямата гара на Хелзинки, където са били събрали около 1000 бежанци, повечето от тях иракчани, се казва в полицейски доклад. Заподозрените за деянията са трима бежанци, които са в ареста.


"Такива случаи на посегателство не е имало нито на миналата Нова година, нито в други случаи. Това е напълно ново явление в Хелзинки", заяви заместник-началникът на столичната полиция Илкка Коскимаки.


Полицията посочи в изявление, че е взела специални предварителни мерки, след като получила информация, че "бежанци имат намерения, подобни на тези от гарата в Кьолн", в Германия.
В Кьолн по-рано днес полицията заяви, че е идентифицирала 16 заподозрени, голяма част от тях от Северна Африка, и е регистрирала 121 жалби след над сто сексуални посегателства над жени в новогодишната нощ, които дълбоко потресоха Германия.


Сексуални нападения в новогодишната нощ са установени и в швейцарския град Цюрих и австрийския Залцбург.