Десетки арести и засилени мерки за сигурност

 

Турция остава под тревога. Десетки арести, засилени мерки за сигурност и откъслечни изявления за целта на атентата в Истанбул.

Още по темата

 

Това е обстановката в най-големия град на Турция. В самоубийствена атака край Босфора вчера загинаха 10 души, а 15 бяха ранени. 

 

Сутринта полицията временно отвори  кордона около мястото на атаката. Джантай, студент от България, е станал неволен свидетел на атентата. Според него атентатът не е изненада

 

За бизнесмена Якуп този род атаки дори вече не притесняват особено обикновение хора. Не от безразличие, а заради това, че идват една след друга. 

 

Според медиите тук атентаторът е роден в Саудитска Арабия. Около 70 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", са задържани в 7 турски града след атентата на площад Султан Ахмед. Сред задържаните са и трима руски граждани, по признанието на руското консултво в Анталия.  Според властите те са извършвали логистична подкрепа за джихадистите. 

 

Неочаквано мястото на атентата от вчера отново беше блокирано от полицията. Този път заради германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, който дойде в Истанбул за да се запознае с подрообностите около смъртта на седмина свои съотечественици.