Тежка е ситуацията в Румъния, Сърбия и Украйна

 

Студена вълна премина през Европа. Пътища са парализирани, а аварийни екипи работят за справяне с тежката зимна ситуция. 

Още по темата

 

Цяла Сърбия е скована от сняг и студ. В страната е натрупала снежна покривка от 60 см в планините до 30 см в централните части на страната. Най-малко сняг има във Войводина, като в района на Нови Сад снежната покривка е само 5 см, предаде белградското електронно издание „Nadlanu.com", цитирано от Агенция "Фокус". 


През следващите дни в западната ни съседка се очакват ниски температури, които създават предпоставки за поледици и измръзвания.

 

В Украйна е обявено предупреждение за бури, предаде Униан. В Одеската, Николаевската, Кировоградската, Черкаската, Полтавската, Харковската и Сумската област метеорологичните условия са извънредно лоши заради силните снеговалежи, мощните бури и натрупване на снежни преспи при вятър със скорост 17-22 м/с. В Приазовието, Днепропетровската и Луганската област на места има силни валежи, лед и натрупване на мокър сняг. На места в източните и северните области на Украйна поривите на вятъра достигат 15-20 м/с. 

 

Студено и ветровито е и в съседна Македония. Синоптиците предупреждават, че през следващите дни температурите ще паднат до минус 12 градуса, което ще създаде допълнителни проблеми с поледиците. МКД припомня, че след обилните снеговалежи в Маврово дебелината на снега вече е 46 см, в Берово - 25 см, в Пожарене - 29 см, в Лазарополе - 33 см, в Битоля - 13 см, в Охрид - 8 см. 

 

 

На север от нас положението също е тежко. Румъния затвори всичките си черноморски пристанища, включително Констанца, заради силен снеговалеж и вятър, предадоха агенция Медиафакс и Агенция "Фокус". Заради снеговалежите са отменени влакове и са затворени няколко магистрали в югоизточната част на страната. Заради лошото време в училищата в Букурещ, както и в съседните му области е обявен неприсъствен ден. Продължават да са без електричество десетки населени места в Южна и Източна Румъния. Снежната покривка вече надхвърля половин метър, а метеоролозите предупреждават за температури в порядъка на минус 18 градуса през следващите дни.

 

Заради силен снеговалеж в Истанбул стотици полети са анулирани. Училищата са затворени, а градският транспорт не се движи. 

 

И в Словения зимата настъпи с пълна сила, предаде словенското електронно издание "Zurnal 24". Местните метеоролози предупреждават за очаквани температури от минус 13 до минус 15 градуса, както и за последващи снеговалежи и виелици.

 

Междувременно българските власти продължават да се борят със зимния ад. Вижте кадрите от Ruptly!